Aká je maximálna výška pohára pre použitie v ES 90 a 91?

Šálky by nemali byť vyššie ako 11 cm.

Ako postupovať, ak káva nemá dobrú chuť?

Chuť kávy môže spôsobiť viacero rôznych faktorov. Za najdôležitejšie považujeme tieto:

Chýba intenzívna vôňa:
  • množstvo kávy vo filtri je príliš malé
  • pražená káva je príliš stará alebo bola príliš dlho mletá (aróma kávy je prchavá a rýchlo vyprchá)
  • káva je namletá príliš nahrubo, a preto sa príliš rýchlo lúhuje
  • príliš krátke pečenie
  • zlé skladovanie - otvorené obaly, vysoké teploty
  • mlynček je pri mletí kávy príliš horúci
  • príliš tvrdá voda (nad 6°dh)
  • príliš veľa vody
  • príliš nízky tlak pary, pod 8 barov
Káva chutí príliš kyslo:
  • príliš krátke pečenie
  • príliš nízka teplota pri pražení kávy
  • zmes kávy obsahuje významný podiel silne kyslých odrôd Arabica
  • mlynček nastavený na príliš hrubé mletie
  • voda je príliš kyslá (výrazne pod pH 7,0)
  • mletá káva bola skladovaná príliš dlho
Káva má príliš horkú chuť:
  • dlhé, príliš dôkladné praženie pre espresso
  • príliš veľa Robusty alebo nekvalitná Robusta v kávovej zmesi
  • príliš vysoká teplota pri pražení kávy nad 95 °C
  • mlynček nastavený na príliš jemné mletie
  • nedostatočne vyčistený kávovar

Ako správne napeniť mlieko?

Budete potrebovať trochu praxe. Nádobu na mlieko naplňte asi do 1/3 vychladnutým mliekom. Pred vypustením pary z trysky vypustite vodu, ktorá sa pôvodne skondenzovala v prívodnej trubici, otočením trysky smerom k odkvapkávacej miske zariadenia a krátkym otvorením prívodu pary. Potom opäť zatvorte prívod pary.

Ponorte trysku asi 1 cm pod úroveň mlieka v nádobe, úplne otvorte prívod pary a držte nádobu v naklonenej polohe. Pomaly spúšťajte nádobu s mliekom, aby sa vytvorilo viac peny. Po vytvorení dostatočného množstva peny nádobu s mliekom mierne nadvihnite, aby sa pena zmiešala so zvyšným mliekom.

Dbajte na to, aby teplota mlieka neprekročila 70 °C, inak pena rýchlo opadne a káva neskôr získa sladkú chuť, niekedy s príchuťou pálenia.

Ako zistím správny tlak pri príprave espressa na tlakomere?

Dosiahnutie optimálneho tlaku signalizuje ručička manometra, ak sa pohybuje v sivom poli. Ak sa tak nestane, je možné, že káva nebola namletá na optimálnu hrubosť, káva je vo filtri príliš tesná alebo je vo filtri príliš málo kávy. Oba prípady môžu viesť k príliš vysokému alebo príliš nízkemu tlaku indikovanému na manometri stroja.

V prípade, že sa ručička tlakomeru vychýli mimo vyznačenú oblasť, znamená to nižší tlak, na jeho zvýšenie navrhujeme niekoľko riešení tejto situácie:

Postupy na zistenie nízkeho tlaku pri príprave espressa:
  • zachovajte nastavenie hrubosti mletia, naplňte filter kávou a ešte trochu ho stlačte.
  • alebo: nastavte stupeň mletia na jemnejší, naplňte filter a stlačte kávu bežným spôsobom.
  • alebo: ponechajte nastavenie mletia kávy, naplňte filter väčším množstvom kávy a stlačte.

Vyskúšajte tieto možnosti a vyberte si tú, ktorá vám najviac vyhovuje, dokonca ich môžete pri skúšaní kombinovať.

Postup nastavenia vysokého tlaku pri príprave espressa:

V prípade vysokého tlaku sa ihla manometra vychýli nad indikovanú oblasť manometra. Môže to byť spôsobené príliš veľkým množstvom kávy vo filtri, príliš veľkým množstvom kávy vo filtri alebo príliš jemným mletím kávy.

Odporúčaný postup:
  • Zachovajte nastavenie hrubosti mletia kávy, naplňte filter kávou a znížte tlak,
  • alebo: nastavte stupeň mletia kávy na hrubšie mletie, naplňte filter a stlačte ho.
  • alebo: ponechajte nastavenie mletia kávy, naplňte filter menším množstvom kávy a stlačte

Vyskúšajte tieto možnosti a vyberte si tú, ktorá vám najviac vyhovuje, dokonca ich môžete pri skúšaní kombinovať.

Ak zmeníte typ kávy, mletá káva sa môže prilepiť na sparovaciu hlavu kávovaru. Tento problém môže spôsobiť, že káva alebo jej časť vo filtri zostane suchá, t. j. voda a para nepreniknú dôkladne cez celú vrstvu.

Preto odporúčame nastaviť hrubšie mletie kávy, aby voda a para mohli ľahšie a dôkladnejšie preniknúť do kávy.

Aký druh mlieka sa má použiť na prípravu peny?

V zásade možno s týmto typom kávovaru použiť akýkoľvek druh mlieka, ale z hľadiska chuti, arómy, rýchlosti napenenia a stability peny odporúčame používať plnotučné alebo polotučné mlieko, ale vždy dobre vychladené.

Aký je najlepší spôsob prípravy espressa?

Na prípravu dobrého espressa je dôležité pred samotnou prípravou espressa predhriať kávovar na prevádzkovú teplotu a rovnako dôležité je predhriať aj šálky. Šálky môžete predhrievať dvoma spôsobmi:

  • ich umiestnením na ohrievací povrch zariadenia
  • alebo ich môžete naplniť horúcou vodou z trysky zariadenia

Odporúčame tiež predhrievať držiak filtra tak, že do prázdneho filtra pustíte malé množstvo horúcej vody stlačením tlačidla "MANUAL". Potom vysušte držiak filtra aj filter a naplňte ho mletou kávou.

Čo mám robiť, ak sa filter upchá?

Na čistenie filtra použite priloženú čistiacu súpravu. Na čistenie jednotlivých otvorov vo filtri použite tenší koniec čistiacej ihly. Ak ani starostlivé čistenie filtra neprinesie očakávaný výsledok, vymeňte ho za nový filter, ktorý si môžete objednať u svojho predajcu GRAEF.

Čo spôsobuje rýchle zmiznutie peny?

  • použitá zmes kávy pravdepodobne obsahuje vyšší podiel kávy Arabica. Tento typ kávy nie je taký homogénny ako kávové zmesi s prevahou Robusty.
  • káva je namletá príliš jemne alebo príliš nahrubo
  • teplota praženia kávy môže byť nastavená príliš vysoko.
  • šálky na espresso by mali byť ohriate na správnu teplotu, ani príliš studené, ani príliš horúce.
  • príliš nízky tlak espressa môže tiež spôsobiť rýchle rozpadnutie peny

Čo znamená pojem pre-infusion (nasýtenie kávy parou pred samotným lúhovaním).

Mletá káva vo filtri sa nasýti parou a zvlhčí. Vďaka tomu môže para a voda rovnomerne prúdiť cez celý objem kávy.

Je možné odvápniť aj parné potrubia na ES-90, prvá verzia?

Áno, je to možné a pri odstraňovaní vodného kameňa postupujte podľa nasledujúceho postupu:

  • Nastavte teplotu parného termobloku na najnižšiu úroveň:
  • Stlačte a podržte gombík "ONE CUP" a súčasne stlačte a uvoľnite gombík "POWER". Potom uvoľnite gombík "ONE CUP" - tým sa aktivuje možnosť naprogramovať jednotku
  • Do 5 sekúnd stlačte gombík "POWER". Teplota sa potom zníži o 10 °C.
  • nastavte výkon parného čerpadla na najvyšší stupeň:
  • Stlačte gombík "TWO CUPS" a súčasne stlačte a uvoľnite gombík "POWER". Teraz uvoľnite gombík "TWO CUPS".
  • Tento postup aktivuje možnosť naprogramovať prístroj
  • Stlačte gombík "PROGRAM" do 5 sekúnd, frekvencia čerpadla sa potom zníži o 0,2 sekundy.
  • Vyberte pannarello a odskrutkujte trysku.
  • Naplňte zásobník na vodu približne jedným litrom vody a vložte doň odvápňovaciu tabletu, napr. odvápňovaciu tabletu GRAEF, obj. č. 145618, a počkajte približne 5 minút, kým sa rozpustí. Potom spustite cyklus odvápňovania.
  • Pod trysku na napenenie mlieka umiestnite nádobu s ľadovou vodou a nechajte do nej stekať odvápňovací roztok, aby sa v okolitom prostredí nezrazil.
  • Po 1 - 2 minútach opäť zatvorte otočný regulátor výstupu pary, aby ste znížili nadmerné zaťaženie čerpadla. Po chvíli proces zopakujte, t. j. otvorte prívod pary a opäť ho zatvorte.

Je možné odvápniť aj parnú trysku?

Áno, je to možné. Dodržiavajte nasledujúci postup:

  • vypnite kávovar a odpojte ho od elektrickej siete
  • nalejte približne 1 l vody do nádržky na vodu.
  • vložte odvápňovaciu tabletu, napr. odvápňovaciu tabletu GRAEF, pol. 145618, do nádrže na vodu a počkajte približne 5 minút, kým sa rozpustí
  • pod trysku umiestnite veľký pohár
  • vyberte pannarello a odskrutkujte trysku
  • vložte trysku priamo do pohára
  • stlačte a podržte gombíky označené "MANUAL" a "1 CUP". Potom stlačte spínač "POWER".
  • Kontrolky sa postupne rozsvietia a teplota klesne. Tento proces môže trvať niekoľko sekúnd.
  • otvorte parný kohútik. Z rúrky bude najprv vychádzať para a potom voda.
  • Niekoľkokrát otvorte a zatvorte kohútik, aby čerpadlo nebolo preťažené.
  • Keď cez zariadenie pretečie približne 1 liter vody, znova stlačte spínač "POWER".
  • Vyberte nádržku na vodu, dôkladne ju vypláchnite a naplňte čerstvou vodou.
  • Teraz znovu stlačte kombináciu spínačov "MANUAL" a "1 CUP", potom "POWER" a nechajte cez prístroj opäť pretekať približne l litre vody.

Je normálne, že stroj po napenení vypustí paru?

Áno, v dôsledku poklesu tlaku a teploty vo vnútri nádoby na vodu. Para vstupuje do stroja cez rúrky. Nehrozí nebezpečenstvo výbuchu ani popálenia. Zvyšková para sa vypúšťa mimo spotrebiča.

Káva vyteká z kávovaru príliš pomaly

Môže to byť spôsobené príliš jemným mletím kávy, preto upravte nastavenie mlynčeka na hrubšie mletie.

Káva vyteká z kávovaru príliš rýchlo

Môže to byť spôsobené príliš hrubým mletím kávy, preto nastavte mlynček na jemnejšie mletie.

Kávovar vykazuje pokles tlaku alebo vyvíja len minimálny tlak

Spotrebič je potrebné odvápniť (odstrániť vodný kameň) a vyčistiť. Odporúčame vám, aby ste spotrebič pravidelne čistili a odvápňovali, najmä ak ho používate pravidelne a často. Pri čistení postupujte podľa pokynov v návode na obsluhu. Okrem toho môžete používať čistiace tablety GRAEF, ktoré si môžete objednať ako príslušenstvo u svojho predajcu GRAEF.

Ktorý druh kávy je najvhodnejší na použitie v kávovaroch GRAEF

Väčšinou to závisí od vašej chuti a dostupných druhov kávy.

Káva arabica, čistá, 100%, zvyčajne vytvára menej peny, má ovocnejšiu chuť a zároveň ponúka zaujímavú horkosť.

Zmes kávy Robusta a Arabica je zaujímavá väčšou bohatosťou chutí, vôní a jemnou kyslosťou uvarenej kávy.

V každom prípade odporúčame kávu čerstvo zomlieť krátko pred použitím na prípravu espressa. Čerstvo mletá káva obsahuje najväčšiu rozmanitosť chutí a vôní a vytvára najbohatšiu penu.

Môže sa filter určený na prípravu 2 šálok kávy použiť len na prípravu jednej šálky?

Neodporúčame to, pretože kávovar nedokáže vyvinúť potrebný tlak v oblasti filtra a espresso nie je plne aromatické a chutné.

Môžem súčasne pripraviť kávu a napeniť mlieko?

Áno, pretože typy GRAEF ES 90 a ES 91 sú vybavené dvojitým vykurovacím systémom Thermoblock, ako aj dvojitým čerpacím systémom. Dva termobloky a dve čerpadlá sa môžu používať súčasne. Jeden termoblok sa používa na prípravu espressa a druhý na prípravu pary alebo horúcej vody.

Na čo slúžia rôzne filtre namontované na držiaku filtra?

Jednostenné filtre (na 1 - 2 šálky) sú ideálne na čerstvo namletú kávu. Dvojstenné filtre (na 1 - šálku) sú vhodné na použitie hrubo mletej kávy určenej na použitie vo filtroch, ktoré sa zvyčajne dajú kúpiť v supermarketoch. Tento filter sa používa aj na dosiahnutie bohatej peny.

Na čo sú potrebné špeciálne čistiace tablety

Čistiace tablety GRAEF rozpúšťajú oleje obsiahnuté v káve, ktoré sa usadzujú v kávovare počas procesu varenia. Môžete si ich kedykoľvek objednať prostredníctvom nášho online obchodu.

Pena je tmavá, najmä na okrajoch

  • káva bola namletá príliš jemne a teplota varenia bola príliš vysoká

Po stlačení príslušných tlačidiel z kávovaru nevyteká káva

Táto porucha môže mať niekoľko príčin: je možné, že použitá káva bola namletá príliš jemne alebo bol filter príliš silno napumpovaný. Kávové čiastočky potom bránia pare a vode, aby cez ne prenikali a prúdili. Uistite sa tiež, že vo filtri nie je príliš veľa kávy a že v zásobníku na vodu je dostatok vody.

Pod odkvapkávacou miskou sa objavila vlhkosť

Po dlhšom používaní sa odkvapkávacia misa silne znečistí usadeninami, ktoré spôsobujú, že voda v miske kapilárne stúpa a môže sa dostať pod misku. Pravidelným čistením misky (napr. vlhkou handričkou) možno vodu odstrániť. Pred čistením stroj vždy vypnite a odpojte od elektrickej siete.

Prečo má moja káva tak málo peny?

Nedostatok peny môže mať niekoľko príčin:

  • pražená káva je príliš stará
  • mlynček je nastavený na príliš hrubé mletie
  • káva je zle zabalená alebo zabalená a aróma sa vylúhovala
  • nebola použitá čerstvá káva, ale káva už pomletá dodávateľom
  • mlynček nastavený na príliš jemné mletie
  • príliš mäkká voda (pod 4°dH), skontrolujte aj filter
  • kávovar znečistený kávovými olejmi

Prečo môže zariadenie pri prvom použití zapáchať ako plast?

Tento jav je normálny a neškodný. Pri ďalšom používaní tento zápach zmizne.

Pripravená káva je studená alebo len vlažná

Ak ste kávovar dlhšie nepoužívali, nechajte ho pred začatím prípravy kávy 15 až 20 minút zahriať. Umiestnite držiak filtra na prístroj a nechajte predhriať aj šálky na hornej ohrevnej ploche.

Náš tip: Skôr ako začnete pripravovať kávu, vypláchnite šálky horúcou vodou. Použitú kávu nechajte vo filtri, kým nezačnete pripravovať novú kávu, okrem prípadov, keď použitá káva zostane vo filtri dlhší čas, napr. niekoľko dní. Pred vložením filtra do držiaka filtra ho opláchnite a pred naplnením čerstvou kávou ho dôkladne utrite a osušte.

Z akého materiálu je termoblok vyrobený?

Termoblok je vyrobený z hliníkovej zliatiny a vnútorné časti sú z nehrdzavejúcej ocele.